Shell ontwijkt 7 miljard aan dividendbelasting

Shell ontwijkt 7 miljard aan dividendbelasting

Al 13 jaar lang loopt de Nederlandse overheid dividendbelasting mis door de financiële constructie van Shell, goedgekeurd door de Belastingdienst! Aldus de Telegraaf.

Shell keert sinds 2005 dividend uit op Kanaaleiland Jersey, waardoor de Nederlandse overheid dus geen belasting kan heffen. Stichting onderzoek Multinationale ondernemingen (SoMo) stelt dat er sinds 2005 zo'n 45 miljard euro is uitgekeerd, waarvan 7 miljard belasting had kunnen zijn.

Hoogleraar belastingrecht Jan van Streek is er vrij zeker van dat de Belastingdienst hier niet akkoord mee had mogen gaan. Belachelijk dus hoe makkelijk zij de maatschappij dus eigenlijk 7 miljard euro door de neus boren door óf niet op hun strepen te staan óf door incompetentie. Zoals we de laatste tijd steeds vaker lezen is de kans op één of beide oorzaken meer dan aannemelijk geworden.

Shell is een van de grootste voorstanders voor het afschaffen van de dividendbelasting en kwam zelfs met het voorstel richting het kabinet maar beweert glashard dat deze constructie en dat voorstel niets met elkaar te maken hebben. Yeah right...

Wat we zo zien in hoe de situatie in Groningen wordt aangepakt lijkt het er sterk op dat Shell de Nederlandse overheid by the balls heeft. Strijden en moeilijk doen om iedere scheur en euro schade maar ondertussen wel miljarden binnen harken door oneerlijke regelingen. Of Shell nog wordt aangepakt hangt meer af van het volgende kabinet dan van Rutte's gevoel voor rechtvaardigheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer