Peilingwijzer: FVD zit PVV op de nek, net zo groot als het CDA!

Peilingwijzer: FVD zit PVV op de nek, net zo groot als het CDA!

Het Forum voor Democratie is écht op weg naar enorme cijfers.

Hoewel Maurice de Hond al een tijdje roept dat Forum voor Democratie in de peilingen al een echte, grote middenpartij is, lieten andere peilers FVD tot nu toe wat lager uitkomen. Bij De Hond 14 dan bij andere peilers 9 of 10. Ook significant, natuurlijk, maar toch minder indrukwekkend dan overduidelijk in de dubbele cijfers zitten.

Afgelopen zondag publiceerde De Hond zijn nieuwe peiling. Daarin stond FVD op 15 virtuele zetels. De vraag was vervolgens: wat doen de andere peilers.

Nou, die zijn het blijkbaar eens met De Hond. In de meest recente Peilingwijzer, die ook meteen de laatste peilingwijzer van het jaar is, blijft Forum voor Democratie maar doorstijgen. De partij staat nu virtueel op ergens tussen de 12 en 16 zetels, en dus gemiddeld op 14. Ondertussen verliezen de vier grootste partijen allemaal virtuele zetels.

Bijvoorbeeld, de PVV gaat van de huidige 20 zetels naar tussen de 15 en 19, en dus gemiddeld 17. De VVD is een grote verliezer: van de 33 zetels in de Tweede Kamer op dit moment gaat de VVD in de peiling naar tussen de 24 en 28 zetels, en dus gemiddeld naar 26. Dat zou een verlies zijn van zeven zetels, wat geen sinecure is.

Het CDA moet genoegen nemen met 12 tot 16 zetels, en is nu dus net zo groot als Forum voor Democratie. Dat is een enorme nederlaag voor Sybrand Buma en het is eens temeer een teken dat het CDA systematische problemen heeft.

D66 gaat er ook op achteruit: van 19 zetels in de Kamer naar tussen de 15 en 19 in de peiling (dus gemiddeld 17). D66 en de PVV zijn virtueel dus net zo groot, wat ook geldt voor Forum voor Democratie en het CDA. De VVD torent nog altijd boven de anderen uit, maar Rutte en de zijnen verliezen langzamerhand steeds meer zetels.

De grote vraag is nu: wat is het plafond van FVD? Hebben we het over meer of minder 20 zetels? Indien het 'meer' is kan FVD de komende maanden en jaren de strijd aangaan met de VVD om de grootste van het land te worden. Dat zou écht een prestatie van formaat zijn.

Hier de peiling in een handige grafiek:

Screen Shot 2017-12-20 at 10.37.58

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer