Nieuwsuur toont belabberd item over boerka: 'Beperkt of bevrijd'

Nieuwsuur toont belabberd item over boerka: 'Beperkt of bevrijd'

Michael Vaudreuil en zijn vrouw. © Screenshot CBS

Nieuwsuur, in samenwerking met de NOS, giet de discussie over het boerkaverbod in een hip nieuw jasje. Daarbij missen ze de essentie van de discussie en presenteren het als 'voor beide kampen valt iets te zeggen'. Laten we dát even rechttrekken.

NOS heeft sinds kort een nieuwe manier gevonden om nieuws onder de aandacht te brengen. Met bewegend beeld achter stukjes tekst, afgewisseld met filmpjes en interviews, proberen ze enige verdieping na te bootsen. Het ziet er gelikt uit, is wat irritant (je moet lang wachten voor je verder kunt, terwijl er drie regels tekst staan) en doet lijken alsof je dieper in de materie duikt.

Integratieprobleem
We zien een vrouw met boerka in beeld. Die geeft al vrij snel aan dat het dragen ervan haar eigen keus is. Haar vader (en dus haar familie) is christelijk. We hebben hier dus te maken met een geïmmigreerde familie, waar dit gezinslid dus schijnbaar uit eigen overtuigen de overstap maakt naar de fundamentalistische islam: islam vs. integratie: 1-0.

Vervolgens zien we hoe deze vrouw op iedere mogelijke manier aangeeft dat ze wordt aangevallen, bedreigd en zich onveilig voelt. Ze lijkt totaal niet te snappen waar die angst vandaan komt. De geïnterviewde mensen waren in de veronderstelling dat 'ik kan niet zien wie eronder zit' voldoende argument zou zijn, maar nee. 'Maar ik doe toch niks?' is het tegenargument. Om flauw van te worden.

Liberale waarden
Zelfs Nieuwsuur werd hier een beetje flauw van en gaat over naar interviews met Denen en twee feministische kampen. Hier komen we bij de kern van het probleem. De Denen zeggen bijna allemaal dat iedereen de vrijheid moet hebben om te kunnen dragen wat diegene wil en geloof moet kunnen aanhangen die die zelf wil.

Het kleine beetje verstand in dit hele item komt van een feminist (nooit gedacht dat ik dit zo zou typen), die zegt dat de boerka er is om de schoonheid van vrouwen te bedekken zodat mannen niet in de verleiding komen: 'Misschien moeten we die mannen eens zelfbeheersing leren zodat ze van vrouwen afblijven.'

Een typische deugfeminist banjert door heel de discussie heen met 'onderzoek' waarmee niet kon worden aangetoond dat boerka-dragende vrouwen werden gedwongen om dit te doen, 'dus doen ze het uit vrije wil'. Nee.

Het dragen van een boerka, of het nou uit vrije wil of door dwang gebeurt, leidt tot vrijheidsbeperking. Dit is iets waar de liberale samenleving geen antwoord op lijkt te hebben: mensen die (lijken) uit vrije wil hun vrijheden op te willen geven. Lastig te verifiëren of dit een eigen keuze is en net zo lastig om hier bezwaar tegen te hebben gezien de wetgeving en mogelijke hypocrisie. Maar het punt blijft dat hierdoor steeds meer vrouwen een boerka zullen gaan dragen 'uit vrije wil', en je binnen de kortste keren hele gemeenschappen hebt die gaan doen alsof ze uit vrije wil hun vrijheden op hebben gegeven. Daar staat de Nederlander dan met z'n bek vol tanden, zich af te vragen waarom z'n liberale democratie afbrokkelt. Liberalisme heeft z'n beste tijd gehad volgens mij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer