LOL: NOS doet laatste poging pro-islamitische attitudes te creëren met de 'Halalhypotheek'

LOL: NOS doet laatste poging pro-islamitische attitudes te creëren met de 'Halalhypotheek'

Als er dan geen enkel argument meer aan te halen is, behalve dan goed voedsel, dan maar het sprookje van halalbankieren presenteren dachten ze bij de NOS. Lekker zonder rente geld lenen. En niet investeren in wapens en seks want dat is ook haram. Daarmee schetst de NOS mooie idealistische plaatjes van het fenomeen islamitisch bankieren.

Volgens de NOS zit het fenomeen van islamitisch bankieren wereldwijd in de lift. Nogal wiedes want het aantal moslims neemt natuurlijk ook steeds meer toe. Met het islamiseren van Afrika en Europa zijn er steeds meer kansen voor halal-beleggers. Vooral het punt van lenen zonder rente is voor veel moslims van belang. Maar laten we eerlijk zijn, rente heeft een belangrijke functie in de economie. Het uitlenen van geld brengt risico's met zich mee en daarom vragen investeerders rente. Dat is niet alleen eerlijk omdat zij de risico's nemen, maar ook een middel om mensen ervan te weerhouden teveel schulden op zich te laden. De NOS vindt het in ieder geval geweldig en heeft er zelfs een filmpje van gemaakt. Als je de video bekijkt, dan denk je: 'oh dat klinkt best wel goed'. Maar als je dieper graaft dan begrijp je al snel dat het islamitische bankieren zeer conservatief is en economische groei kan beperken.

Op zich is het niet vreemd om morele principes bij het bankieren toe te passen, maar om nu te doen alsof alleen 'islamitisch bankieren' moreel is, is pure waanzin. Zo zijn islamitische banken helemaal niet zo koosjer als de NOS het doet voor komen. Het is zeker niet op één voetstuk te plaatsen met 'ethisch bankieren'. En zodra je dat hoort ben je het punt voorbij waarbij je wel genoeg hebt gezien van de NOS-commercial. Want islamitische banken hebben er blijkbaar geen moeite mee om financiële steun te bieden aan terroristen, zo stelt een rapport van de IMF dat islamitisch bankieren het risico met zich meedraagt dat terrorisme wordt gefinancierd. Maar, daar voegt het rapport dan politiek correct aan toe: "There is no evidence that the 'terror financing' risks in Islamic finance are any different from those posed by conventional finance." Die kennen we, zo was er ook geen bewijs voor de stelling dat er IS-strijders tussen de vluchtelingen stroom zouden zitten. Ja, daag!

De video van de NOS dan ook het beste worden gezien als een reclamefilmpje voor de islam en voor 'ethisch bankieren' in het algemeen. Maar, om deze twee nu onlosmakelijk van elkaar te verbinden en het 'westerse banksysteem' daarmee te contrasteren gaat wel ver. Het volledig overnemen van islamitisch bankieren is dan ook niet nodig, maar het herzien van de waarden in de westerse financiële sector is zeker geen gek punt. Overigens zijn er ook al westerse banken die trachten op ethische wijze hun geld te verdienen en de risico's beperken, maar dat mocht de pret bij de NOS natuurlijk niet drukken. Die zullen de komende tijd wel verder gaan met hun campagne 'halal bankieren' om daarmee de negatieve attitudes van Nederlanders tegenover de islam enigszins om te buigen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer