Laatste Peilingwijzer: VVD afgetekend de grootste, FVD eindigt op tweede plaats, lachwekkend D66 halveert

Laatste Peilingwijzer: VVD afgetekend de grootste, FVD eindigt op tweede plaats, lachwekkend D66 halveert

In de laatste Peilingwijzer van deze verkiezingscyclus zien we dat het Forum voor Democratie vermoedelijk de tweede partij van Nederland wordt, achter een VVD die vrij afgetekend het grootste stemmenaantal krijgt. De PVV wordt derde, en D66 en het CDA moeten flinke verliezen incasseren.

Peilingwijzer Eerste Kamer

Het was natuurlijk een zinderende peiling van Maurice de Hond gisteren, toen werd bekendgemaakt dat hij FVD en VVD allebei inschatte op 11 zetels. Maar het effect van die shock poll wordt in de laatste Peilingwijzer, het gemiddelde van alle peilingen zoals berekend door politicoloog Tom Louwerse, flink gedempt. Daar staat de VVD namelijk niet op 11, maar op 12. En het Forum voor Democratie komt er niet verder dan 9 zetels. Nog altijd goed voor de tweede plaats, maar geen uitzicht op het worden van de grootste fractie.

20190319 Tabel PW Eerste Kamer

Dus, wie zit er dichter bij de uitslag vanavond? Zal dat Tom Louwerse (VVD 12 vs. FVD 9) zijn, of Maurice de Hond (VVD 11 vs. FVD 11)? We gaan vanavond zien wie van de tweede de stormachtige opkomst van Thierry Baudet het beste voorzien heeft. Eén ding is in ieder geval duidelijk: door de komst van DENK en FVD wordt de politieke situatie er ook in de Eerste Kamer niet overzichtelijker op.

En de kans dat Rutte een meerderheid houdt voor z'n kabinet, blijkt uiterst klein. Hij zal hoe dan ook moeten gaan wheelen en dealen met de oppositie, waarbij hij dan z'n allerlaatste restje politieke geloofwaardigheid in z'n pet moet doen en daarmee bedelend langs de burelen van Jesse Klaver, Thierry Baudet en Lodewijk Asscher.

Sneu hoor!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer