GroenLinks wil geen verhoging btw

GroenLinks wil geen verhoging btw

Jesse Klaver van GroenLinks ziet niets in een mogelijke btw-verhoging.

De relatief nieuwe fractieleider van zijn partij zegt dat een btw-verhoging een "botte maatregel" is die ook nog eens "veel ongewenste effecten" zal produceren. Daarom kan Klaver dit deel van het belastingplan van Rutte II niet steunen.

Ook is Klaver het oneens met andere maatregelen die het kabinet graag wil nemen:

"GroenLinks wil een fundamentele herziening van het belastingstelsel. Wij zitten niet aan tafel om de btw te verhogen, maar omdat we klimaatverandering willen aanpakken, ongelijkheid willen terugdringen en mensen aan een baan willen helpen."

Zo wil hij niet dat alle extra opbrengsten in lastenverlichtingen worden gestopt. Wat hem betreft moet een deel van de opbrengsten gebruikt worden om uitkeringsgerechtigden te helpen. Een ander deel zou wat hem betreft naar publieke diensten zoals de (thuis-)zorg moeten gaan.

Daarnaast wil hij de belastinghervormingen 'betalen' door bedrijven die het milieu op de één of andere manier zouden vervuilen meer te belasten, en door multinationals "aan te pakken" die zich schuldig zouden maken aan belastingontwijking.

Wat dat laatste betreft is belastingontwijking niet illegaal. Belastingontduiking is dat wel, maar dat is iets heel anders. Zoals Encyclo.nl uitlegt:

Belastingontwijking is het verlagen van de belastingdruk door belastingplichtigen waarbij binnen de grenzen van de wet gebleven wordt. Ontwijking moet niet worden verward met belastingontduiking, waarbij de wet wordt overtreden.

Ondertussen is GroenLinks dus duidelijk tegen de belastingplannen van het kabinet. De komende dagen komen andere partijen vrijwel zeker ook naar buiten met hun eigen kritiek.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer