Filmpje! CDA-voorzitter krijgt Gouden Dolk voor meest achterbakse streek binnen politieke partij

Filmpje! CDA-voorzitter krijgt Gouden Dolk voor meest achterbakse streek binnen politieke partij

FVD-leider Thierry Baudet reageert op NPO Radio 1 frame via tweet. Screenshot via Twitter

Bij het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 wordt eens in de zoveel tijd de 'gouden dolk' uitgereikt, een cynische prijs voor smerige politieke spelletjes en doortrapte streken van politici. Dit keer werd de prijs uitgereikt door Tijs van den Brink en politiek eindredacteur Peter Kee. De pechvogel die hem in ontvangst mag nemen is CDA-voorzitter Marnix van Rij.

De gouden dolk wordt deze keer uitgereikt aan Van Rij, vanwege de vieze spelletjes die er zijn gespeeld omtrent ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en het verloochenen van de idealen van de eigen partij ten behoeve van de kans op macht. De prijs wordt niet alleen uitgereikt om het doortrapte gedrag nog eens extra te belichten, maar moet (in dit geval) ook worden gezien als een soort wake-up call.

Volgens Kee en Van den Brink heeft het CDA zichzelf flink in de voet geschoten en is dat onder leiding van Van Rij alleen maar erger geworden. Daarbij lijkt het CDA de wake-up call van het uitreiken van de gouden dolk ook nog eens te negeren, want Wopke Hoekstra heeft hem vorig jaar 'gewonnen' om vrijwel exact dezelfde redenen.

De Dagelijkse Standaard

Het CDA lijkt erop gebrand om koste wat het kost in het kabinet te willen komen. Idealen zijn slechts handig voor holle slogans en de achterban moest worden bepaald door welke kiezersgroep de meeste stemmen op zou kunnen leveren. De partij stuurt onder Van Rij gewoon nog verder aan op het wegdrijven van de traditionele achterban en zich nog meer te richten op VVD- en D66-kiezers. Ze probeerden het dus op te nemen tegen twee partijen die hun eigen achterban veel beter in de smiezen hebben, maar willen niet inzien waarom dat niet heeft gewerkt.

Sterker nog, Van Rij bazelde in april van dit jaar nog bij Trouw over de inclusieve samenleving, de innerlijke kracht van de partij en het bepalen van thema's aan de hand van wat hun Duitse zusterpartij doet. De managementtaal van D66 en Volt is er niets bij!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En terwijl ze zich bij het CDA achter de oren krabben over hoe het toch kan dat iedereen de interesse in die partij verliest, vinden ze ook nog dat Pieter Omtzigt maar excuses moest maken voor zijn aandeel in al het gedoe van afgelopen tijd. De man die de christelijke waarden wél uitdraagt en goed is voor een derde van de zetels van het CDA. Van Rij doet de oogkleppen op en steekt zijn kop nog verder in het zand.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer