CDA-voorzitter: ingewijde van Omtzigt heeft de memo bewust gelekt

CDA-voorzitter: ingewijde van Omtzigt heeft de memo bewust gelekt

Pieter Omtzigt. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal / Wikimedia Commons.

Niet iemand aan de kant van het CDA-partijbestuur of de door Liesbeth Spies geleide commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt hebben de 76 pagina's tellende memo van Pieter Omtzigt gelekt, maar iemand uit z'n eigen entourage. Dat heeft CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij gezegd in hetzelfde Zoom-gesprek met CDA-leden waarin Wopke Hoekstra medische informatie over de opgestapte christendemocraat deelde.

Volgens Van Rij waren de exacte woorden van Omtzigt tegen hem: "Helaas Marnix, iemand uit de kring waarmee ik het document heb gedeeld, heeft het naar de pers gestuurd."

De memo van Omtzigt was uiteindelijk de druppel die de emmer deed overlopen, aangezien het Kamerlid en zijn partij al enige tijd overhoop liggen. In het rapport beschuldigt de christendemocraat zijn partij ervan geen eigen principes meer te hebben, maar het hele verkiezingsprogramma te laten bepalen door donateurs en planbureaus. Ook zou Hugo de Jonge op onheuse wijze uit het lijsttrekkerschap gezet zijn.

CDA-prominenten wilden de beschuldigingen niet ondersteunen, waarna Omtzigt de conclusie trok dat hij beter verder kan als onafhankelijk Kamerlid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Pieter Omtzigt Marnix van Rij

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer