Buma (CDA): regering moet transparant zijn over belastingplannen

Buma (CDA): regering moet transparant zijn over belastingplannen

"In een democratie maak je belastingplannen openbaar."

Nadat Arie Slob van de ChristenUnie de regering gisteren al bekritiseerde omdat die geen openheid van zaken wenst te geven over de op handen zijnde belastinghervormingen, deed Sybrand Buma van het CDA vandaag hetzelfde. In het tv-programma Buitenhof zei hij:

De keuze van premier Mark Rutte (VVD) om de nieuwe plannen voor de belastinghervorming niet openbaar te maken, omdat ze dan 'verscheurd zullen worden door de oppositie' noemt Buma 'een bedenkelijke opvatting over de democratie'.

'De democratie is dat een kabinet met een voorstel komt en dat het kabinet mag verwachten dat de Kamer daar open naar kijkt. Dat zal het CDA ook doen. Maar het is niet zo dat een premier maar mag roepen "we gaan het in de achterkamertjes doen, want de openbaarheid verscheurt onze plannen",' aldus Buma.

De christendemocraat voegde eraan toe dat hij niet begrijpt waarom Rutte zo geheimzinnig doet:

"Als je trots bent op je plannen, dan maak je ze bekend. Als je ervan overtuigd bent dat het goed is, dan vraag je vervolgens om steun. Het CDA wil ook steun geven en zit er niet klaar voor om dingen af te fakkelen."

Wat Ruttes plan betreft om alles in de achterkamertjes te regelen zei Buma het volgende:

"Dat begrijp ik alleen als je vergeet dat Nederland een democratie is."

Staatssecretaris Wiebes liet eerder weten dat PvdA en VVD een akkoord 'op hoofdlijnen' hebben gesloten wat de belastinghervormingen betreft. Hij en de andere leden van het kabinet willen dat de oppositiepartijen naar die afspraken kijken en hun handtekening eronder zetten, waardoor het goedgekeurd kan worden door zowel het Parlement als, evenzeer belangrijk, de Senaat.

Het heeft er alle schijn van dat dit lastiger wordt dan Rutte en Wiebes tot voor kort dachten. De oppositie wil niet alleen dat de onderhandelingen in alle openbaarheid plaatsvinden, maar willen duidelijk ook flink wat invloed uitoefenen op de uiteindelijke deal. Het is nog maar de vraag of PvdA en VVD daar allebei mee akkoord gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer