Boeren ten onrechte als grootste uitstoters aan de schandpaal genageld!

Boeren ten onrechte als grootste uitstoters aan de schandpaal genageld!

Roel Wijnants/Flickr.com

Minister van der Wal heeft de boeren ten onrechte als grootste uitstoters aan de schandpaal laten nagelen. De minister heeft gedwaald door de Tweede Kamer verkeerde informatie te verstrekken, een doodzonde. Overigens schuift zij haar schuld af op het RIVM.

De boeren zijn onterecht opgenomen in de lijst met ’top honderd stikstofbronnen'. Deze lijst kwam er op het verzoek van de communist Laura Bromet (GL). Zij wilde een lijst met grote uitstoters ontvangen van het ministerie van Van der Wal. Deze lijst blijkt dus vol te zitten met onjuistheden. Bijvoorbeeld de ammoniakuitstoot klopt niet omdat de emissies van schone stallen zijn gekoppeld aan minder schone stallen.

?s=20&t=3OHfb5eklJKcpfq46YWyAA

Het RIVM trekt het boetekleed aan in een brief aan de Tweede Kamer: „In het foutieve databestand hebben hierbij stallen met moderne emissiereducerende technieken een code toebedeeld gekregen die hoort bij een minder schoon staltype. Omdat het hierbij juist vaak gaat om stallen met grote aantallen dieren is het effect van deze onvolkomenheid voor deze stallen groot. Dat kan betekenen dat stallen die in werkelijkheid geen hoge emissie hebben toch op de lijst staan.”

Sinds Covid-19 hebben de dwaallichten van het RIVM veel fouten gemaakt. Het RIVM is er debet aan dat we onze vrijheid twee jaar kwijt waren en nu zetten zij onze voedselzekerheid op het spel door zo'n gigantische fout te maken. Als minister is Christianne van der Wal (VVD) hiervoor verantwoordelijk en in een tijd van (voedsel)schaarste is een motie van wantrouwen wel op zijn plaats.

BoerenBurgerBeweging-Kamerlid Caroline van der Plas laat de ’prutsers’ hier niet mee wegkomen en wil daarom voor het Kamerdebat van de minister een gedetailleerd feitenrelaas over deze mislukking. Het Kamerdebat begint vanavond om 18:00 uur.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer